Jeg har – fordi jeg er så pinligt privilegeret – aldrig skænket det så meget som en tanke, hvor svært det må være at være hjemløs og menstruerende. Men så faldt jeg over denne video, som dels gjorde mig supervred over, at tamponer er så dyre (altså, WTF?!), og som dels meget klart beskriver, hvor ekstranederen det er at menstruere, når man bor på gaden.

 

 

Vi har vel alle sammen prøvet den der situation, hvor menstruationen kommer bag på os, og vi må redde den hjem i en times tid eller to med groft og gråt institutionstoiletpapir i trussen, før vi kan runde en 7eleven. Hvor vi er så privilegerede, at vi har penge til at købe en pakke tamponer.

Men tænk engang, hvis papir i trussen var din virkelighed hver eneste måned. Hvis du også gerne ville have mad.

Jeg har – som trofaste læsere ved – brugt menstruationskop de seneste par år og kan simpelthen ikke anbefale det nok. Og jeg tænker faktisk, at koppen (også!) kunne være helt ideel til menstruerende hjemløse, fordi det så – om ikke andet – i hvert fald ikke betød en månedlig udskrivning på omtrent 50 kr. til tamponer.

Jeg har godt og vel 10 menstruationskopper liggende i en pose i min skrivebordsskuffe – en gave fra et partnerskabsmøde med en dansk kopproducent for et halvt års tid siden. Jeg har siden mødet foræret kopper inklusiv lovprisning til alle de menstruerende praktikanter, vi har haft. For jeg skulle jo vitterligt kun bruge en enkelt selv. Den holder jo ti år.

Men  nu hopper jeg da forbi Cafe Klare med resten, så snart jeg kan. Det havde jeg slet ikke overvejet var en mulighed. Hvis I har ubrugte kopper tilovers, kan I jo gøre det samme?